torsdag 11 december 2008

11. Raekwon - Necro (feat. Ghostface)


När Chinese Democracy till slut släpptes någon gång i november var det inte bara ett bevis på Axl Rose faktiskt använt sina 17 år i studion till någonting vettigt, det var dessutom slutet på allas favoritskämt. Borta är de dagar när man kan fnittra åt spandextönten och hans megalomani. Skratten har istället tystnat till förmån för en medioker metalsmörja vars låtar ingen kommer att komma ihåg om två år. Ett snedsteg och ingenting annat; mystiken kring Chinese Democracy var vad som fortfarande gjorde Guns ’n’ Roses relevant på 2000-talet.

För oss som kan vår sleazehistorik kan jag med säkerhet hävda att Use Your Illusion-plattorna kom ut någon gång 1991. Och lika väl vet jag att Only Built 4 Cuban Linx släpptes fyra år senare, ett av de mest monumentala hip-hopverken från New York någonsin. Den cinematiska och djupt soulfyllda produktionen, de idoga referenserna till Scarface, det makalösa samspelet mellan albumets stjärna Raekwon och hans sidekick Ghostface; alla är de orsaker till att Wu-Tang i sin tur fortfarande är relevanta på 2000-talet. Visserligen har Raekwon pulat samman två uppföljare efter sin debut, men det är album som fått stå i skuggan av den grandiosa storhet det första albumet skänkte. Det är därför legitimt att kalla Only Built 4 Cuban Linx II hip-hopens motsvarighet till Chinese Democracy.

Det har tisslats och tasslats om denna uppföljare så länge jag kan minnas, utan att mycket avslöjats. Dock har ryktena kring albumet florerat än starkare under senare år. Redan i början av 2006 fick de inblandade, rapparna Raekwon och Ghostface samt producenterna RZA och Dre, på allvar få mig att hoppas. Allt var tydligen klart och därefter har datum spikats, bara för att flyttas fram. Officiella låtlistor har läckt ut, bara för att dagen efter vara falska. Låtar sägs vara förstasinglar, bara för att månaden senare hamna på ett billigt mixtape. När Raekwon någon gång i vintras återigen hävdade att albumet var ”till 99 % klart” höjdes mina förhoppningar något. I samma veva läcktes nämligen var som sades vara en streetsingel. Necro var i mina ögon ett tydligt bevis på att skiten äntligen skulle vara löst; det är ett alldeles för klassiskt snyggt beat hopparat med kumpanen Ghostface för att egentligen kunna vara någonting annat. Men efter dessa i mina ögon tydliga bevis har det dock varit märkbart tyst. Datum har flyttats fram återigen. Och den fakta som pekade på att Necro faktiskt skulle ingå i OB4CL II är som bortblåst. Mars 2009 är det senaste kortet i leken. Håll tummarna, wegros.

Raekwon – Necro (feat. Ghostface)

Inga kommentarer: